Akik a gint kovácsolják

FORRÓ GIN ITALOK

2019. december 10. 07:38 - ginkovacs

Közeledik a karácsony, már az első hó is lehullott, és egyre rövidebbek a nappalok. Ez az időszak legtöbbünknek a kandalló tüzének ropogásáról, a karácsonyi sütemények, édességek illatáról, és természetesen a forró italokról szól, legyen az forralt bor, puncs vagy grog.

A Gin Rennaissance szellemében viszont egyre inkább kezdenek elterjedni a forró gin italok, így teljesen jogos a megállapítás, hogy a gin mára már nem csak a nyári koktélok alapanyaga.

A gin rajongóinak nem kell tehát a tél beköszöntével lemondaniuk a kedvenc italaikról.

Alább bemutatunk 8 forró gin receptet, amelyek bizonyíthatják, hogy a gin kiváló alternatíva a megszokott téli italokhoz, fűszerességével remekül illik a karácsonyi ízekhez.

Mellékesen megjegyezzük, hogy a forró gin italok remek gyógyírként is szolgálhatnak a torokfájás és enyhe megfázás ellen is, köszönhetően a ginben előforduló gyógynövényeknek és fűszereknek.

A legtöbb ital tartalmaz citrom vagy lime levet, illetve cukrot (barnacukrot, mézet). Természetesen a lenti mértékek egyedi ízlés szerint finomhangolhatóak.

Az italok nagyrésze otthon is elkészíthető, ám egyik-másikhoz talán nehezebb beszerezni az alapanyagokat. Javasoljuk, hogy útba ejtve a karácsonyi vásárt, térjenek be a Marriott Liz and Chain Opera Gin bárba vagy a Hotsy Totsy bárba, ahol megkóstolhatják a forró gin koktélokat és felfedezhetik maguknak a saját kedvencet.

*** 

Forró Gin Puncs (6 főre)

  

 

A forró gin puncs egy klasszikus angol téli ital, amely már Charles Dickens Karácsonyi ének című regényében is említésre kerül.

A puncs gin és erősített édes fehérbor egyenlő arányú felhasználásával készül. Eredetileg Madeira borral, vagy Cream Sherry-vel találták ki, de mi, egy kis hazai ízt az italba csempészve, tokaji édes szamorodnival próbáltuk ki – az eredmény egy pompás italköltemény.

 Hozzávalók:

  • fél liter Opera Gin
  • fél liter édes fehér erősített bor (pl. Madeira, Cream Sherry vagy Tokaji Édes Szamorodni)
  • 1 evőkanál barna cukor (esetleg méz)
  • 1 citrom leve és héja
  • 1 narancs leve és héja
  • 1 meghámozott és felszeletelt alma és / vagy ananász
  • 3 egész szegfűszeg
  • 3 fahéj rúd
  • 1 csipetnyi őrölt szerecsendió

 Elkészítése:

A hozzávalókat öntse egy közepes méretű fazékba és 30 percig alacsony lángon főzze anélkül, hogy forrjon. Ízlés szerint adjon hozzá további barna cukrot vagy citromlevet. Szervírozás füles csészében vagy nagyobb kancsóban, bögrében történhet és alma- és narancsszeletekkel, narancshéjjal, csillagánizzsal és fahéjrúddal díszíthetjük.

Madeira bor vagy Cream Sherry beszerezhető pl. a Culinarisban.

A Forró Gin Puncs egyik változata a Big Gin Punch, ami az alábbi hozzávalókkal készül:

Hozzávalók:

  • 30 ml Opera Gin
  • 15 ml Graham’s 20 yrs Tawny Port
  • 5 ml Matusalem Gran Reserva
  • Ananász Cordial
  • 15 ml friss narancslé
  • 100 ml víz
  • egész csillagánizs

 Elkészítése:

Minden összetevőt a forrásban lévő vízbe öntünk, majd hagyjuk visszahűlni. Kihűlés után újfent felhevítjük. Csillagánizzsal, dehidratált naranccsal díszítjük.

***

 Gin-ger Bread 

 

 

A „Gin-ger Bread”, hogy neve is utal rá, egy forró gyömbéres gin ital, amely remekül illik gyömbéres mézeskalácshoz és egyéb karácsonyi süteményekhez. Elkészítése roppant egyszerű, nem tart tovább, mint egy hagyományos filteres tea elkészítése.

Hozzávalók:

  • 30 ml Opera Gin
  • 15 g friss gyömbér
  • 20 ml friss limelé
  • 1 kávéskanál barnacukor
  • 1 filter karácsonyi tea (lehet kamillatea is)

 Elkészítése:

A teafiltert 2-3 percig forró vízben áztatjuk, és eközben hozzá adjuk a gint, barnacukrot, a friss reszelt gyömbért, valamint a limelevet.

*** 

Forró Negroni

  

 

A negroni az egyik legismertebb gin alapú koktél. Keletkezésének történetét a legtöbb gin rajongó ismeri: Negroni gróf besétált a firenzei Café Casoni bárba és a Campari és édes vermouth összekeverésével készült Americano-ját egy erősebb italra kívánta cserélni, ezért a megszokott szóda helyett ginnel töltette fel a koktélt.

A negroni kedvelőinek télen sem kell lemondaniuk kedvenc italukról, ugyanis piros bogyós teával egy forró verzió is elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 25 ml Opera Gin
  • 25 ml Campari
  • 25 ml édes Vermouth rosso
  • piros bogyós gyümölcs tea (pl. erdei gyümölcs)
  • szárított narancsszelet

 Elkészítése:

A gint, a Camparit valamint a vermouth-ot keverjük össze, majd a teás bögrét öntsük fel a forró teával. Szárított narancsszelettel vagy narancshéjjal díszítsük.

*** 

Early Bird

  

 

Hozzávalók:

  • 30 ml Opera Gin
  • egy filter Earl Grey tea (vagy egyéb fekete tea)
  • 200 ml forró víz (70-80 fok, vagyis nem forrásban lévő)
  • 20 ml tej
  • ízlés szerint (nagyjából egy kanál) méz
  • csipet fahéj

 Elkészítése:

Előre áztatjuk a tea-filtert forró vízben. A mézet és a tejet összekeverjük egy csipet fahéjjal, majd a ginnel együtt beleöntjük a teába. Fahéj rúddal, egyéb szárított édesfűszerekkel díszítjük.

*** 

Fireplace

 

Hozzávalók:

  • 50 ml Opera Gin
  • 200 g étcsokoládé
  • 100 ml víz (65-70 fok)
  • 1 shot Eszpresszó
  • 1 kávéskanál barna cukor
  • néhány db mályvacukor és kávébab

Elkészítése:

A csokoládét lassan hevítjük tűzön, folyamatos víz adagolás mellett, majd hozzáadjuk a kávét, a gint és a barnacukrot. Néhány darab mályvacukorral és kávébabbal díszítjük.

*** 

Caramel Clove

 

Hozzávalók:

  • 30 ml Opera Gin
  • 2 db tojássárgája
  • 20 ml friss narancslé
  • 2 csipet Szegfűszeg
  • 3 db egész karamell
  • szerecsendió

Elkészítése:

A karamellt felhevítjük, hozzáadunk két tojás sárgáját, amit egyenletesen elegyítünk a karamellel, hozzá adjuk a gint, a narancslevet és a szegfűszeget. Reszelt szerecsendióval díszítjük.

*** 

Gin Toddy Supreme

 

A Gin Toddy a tökéletes forró ital a jeges téli éjszakákra. Elkészítésé roppant egyszerű, ugyanis ez gyakorlatilag egy forró limonádé ginnel. A toddy eredetileg barna (érlelt) párlatból, leginkább whiskyből készült (ahogyan a grog rumból), de gin egy remek alternatíva.

Mi egy kicsit csavartunk a recepten, kiegészítettük fűszerekkel, narancs- és bodza likőrrel.

Hozzávalók:

  • 30 ml Opera Gin
  • fűszerek: rózsaszirom, szárított gyömbér, kandírozott narancs, chili szál, hibiszkusz virág
  • 15 ml Cointreau
  • 10 ml Fiorente bodza likőr
  • 10 ml friss lime lé
  • fél kávéskanál barnacukor

 Elkészítése:

Egyéni ízlés szerint a fűszereket egy filter-tasakba helyezzük, majd forró vízben áztatjuk, hozzáadjuk a gint, két likőrt, lime-ot, cukrot. Szárított naranccsal és perzsa babarózsával díszítjük.

***

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ginkovacsok.blog.hu/api/trackback/id/tr9615345898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása