Akik a gint kovácsolják

Opera Gin

2022. február 20. 08:06 - ginkovacs

Jogászból lett ginkovács

Jogászból lett ginkovács, az Opera második évében maga mögé utasította a világ legjobbjait

Szólj hozzá!

Első nagy tonik kóstoló

2021. március 26. 12:37 - dorottyapiller

Ismét kóstolót szerveztünk az Opera Gin Budapest Főzde és Bárban, de ezúttal nem gineket, hanem tonikokat rangsoroltunk az Első Magyar Gin Manufaktúra Zrt. vendégségében.

Kétrészes kóstolónk során számba vettük a magyar piacon kapható kisüveges, nem ízesített (jellemzően indian vagy dry elnevezésű) tonikokat. 

Mielőtt viszont rátérnénk a kóstolási tapasztalatokra, röviden bemutatjuk a tonik történetét. 

De mi is pontosan a tonik? Nagyon egyszerű, a tonik egy kinin tartalmú szénsavas üdítőital, amely a kinin mellett jellemzően cukrot és citromsavat is tartalmaz. 

A kinint először a dél-amerikai cinchona fa, másnéven kínafa vagy jezsuitakéregfa kérgéből vonták ki a 19. század elején Pierre Joseph Pelletier és Joseph Bienaimé Caventou francia kutatók, de az inka őslakósok a kínafa kérgét ekkor már évszázadokon keresztül használták a láz csillapítására. Innen is ered neve, a kinin kifejezés az inka quina vagy quina-quina szóból származik, mely szó szerint szent fakérget (vagy kérgek kérgét) jelent. Jezusitakéregfa nevét pedig onnan kapta, hogy elsőként jezsuita szerzetesek hoztak be Európába dél-amerikai felfedezési útjaik során.

Szükség is volt rá, mivel ugyan a 19. század elejére Európában a higiéniai viszonyok javulása révén már kipusztult a malária, de a brit gyarmatokon komoly problémát jelentett a lakosság és katonaság számára a szúnyogok által terjesztett kór. Az orvosok a malária megelőzésére és kezelésére az őrölt kínafakérget rendkívül keserű íze miatt jellemzően borban oldva adták a pácienseknek. A 1840. években az indiai brit gyarmatokon évente mintegy 700 tonna őrölt kínafa kérget használtak fel a kór elleni küzdelemre.

Kereskedelmi forgalomba csak a 19. század második felében került, amikor az islingtoni Pitt & Co. italcég egy szénsavas, kinin tartalmú ital „Tonik Waterként” szabadalmaztatott.

A Tonik Watert ekkor már nem a láz elleni orvosságként, hanem digestif italként fogyasztották, és a kinin mellett már tartalmazott cukrot és szénsavat. Utóbbi feltalálásáért többen versenybe szállhatnak: 1767-ban az angol Priestley találta fel annak módszerét, hogy szénsavat vízben felold, majd a manchesteri patikus, Thomas Henry volt az, aki néhány évvel később elsőként szénsavas italokat forgalmazott, akkor még gyógyászati célokból. Ezzel egyidőben a Johann Jakob Schweppes, Priestley munkáit tanulmányozva Genfben megalapította Schweppes céget, és nagyipari mennyiségben kezdett gyártani palackozott szénsavas vizet.

  

Az alapítás éve mellett a Schweppes logója az 1851-es világkiállításon a londoni kristálypalotában felállított, óriási méretű kutat tartalmazza, amely kútból Schweppes szódavíze folyt.

 

 

Egy kicsit várni kellett arra, amíg a gin és tonik egymásra talált, az első tonik koktélok ugyanis gyömbér brandyvel majd rummal készültek.  

 

Mára a tonik egy 1,7 milliárd dolláros piac és a becslések 2027-ig átlagban éves 7%-os növekedéssel számolnak, amely lényegében a gin és vodka tonik egyre növekvő népszerűségének tudható be.

A 2004-ben alapított és a kínafáról elnevezett Fever-Tree mára egy 70 országban aktív üdítőital céggé nőtte ki magát, a 2014-es tőzsdei bevezetése óta megnégyszerezte piaci értékét.

 

A kis történeti háttér után végre térjünk át a lényegre.

Kóstolónk első részében 16 tonikot vettünk górcső alá. Valamennyi tonik Magyarországon beszerezhető és kizárólag nem ízesített, vagyis jellemzően ’indian’ vagy ’dry’ elnevezésű tonikokat kóstoltunk.

 

A kóstolón részt vett:

 

  • Dámosy Bálint, DipWSET, sommelier, ginkovács
  • Varsányi Ferenc, Opera Gin Budapest brand ambassador, Hotsy Totsy tulajdonos, head bartender
  • Mészáros Miháy, Első Magyar Gin Manufaktúra értékesítési igazgató
  • Hernádi Alex, Első Magyar Gin Manufaktúra logisztikai vezető

 

Egyes tonikoknál jeleztük, hogy mely italkereskedőktől érkezett a tonik felajánlás, amit ezúton is köszönünk. Az árak az adott kereskedő webshopjában feltüntetett bruttó kiskereskedelmi árak. Ahol nem jelzetük, ott 0,2 l a kiszerelés.

A kóstolósorban egy magyar tonik található, a Tonichill, kóstolónk második részébe a szintén magyar &Tonics válogatjuk be, ezen kívül valamennyi tonik külföldi.

 

A tonikokat vakon kóstoltuk, és az alábbi szempontok alapján értékeltük: 

  • intenzitás (aroma / íz)
  • kinintartalom
  • édesség / savasság egyensúly
  • komplexitás (egyéb íz és illatjegyek)
  • buborék minősége

 

A tonikokat 1-10-es skálán pontoztuk azzal, hogy a négy kóstoló pontszámai közül az átlagtól legtávolabb esőt nem vettük figyelembe.

Lent a legmagasabb pontszámtól a legalacsonyabb pontszámig mutatjuk be a tonikokat rövid kóstolójegyzettel, cukortartalmukkal, kiskereskedelmi árukkal és származásukkal.

 

  1. / 2. Franklin & Sons Natural Indian Tonic Water – 9 pont 

Intenzív, harmonikus citrusos íz egyensúlyban a kinin keserűségével és szárazságával, amelyet az enyhe édesség megfelelően lekerekít, friss kellemes szénsavassággal, hosszú ízhatással. Minden korty egy élvezet.

 

Cukortartalom: 8,9g / 100ml

Ár: 480 Ft (iDrinks webshop)

Származás: Angol

 

  1. / 2. J.Gasco Dry Bitter Tonic – 9 pont 

Koncentrált, intenzív, tiszta és hosszú kinin íz, rendkívül száraz tonik, határozott üde pezsgéssel, a klasszikus Gin Tonik kedvelői számára a tökéletes tonik választás.

 

Cukortartalom: 8,6g / 100ml

Ár: 460 Ft (Whiskynet webshop)

Származás: Olasz

 

  1. Original Classic Tonic Water– 8,17 pont 

Közepes intenzitású, domináns kinin tartalmú, jó ivású illatos tonik, enyhe édességgel, rendkívül hosszantartó határozott buborékokkal.

 

Cukortartalom: 4,9g / 100ml

Ár: 570 Ft (Ginshop webshop)

Származás: Spanyol

 

  1. Double Dutch Indian Tonic Water – 7,5 pont 

Izgalmasan komplex, intenzíven gyümölcsös (narancs) és édes fűszer jegyeket hordozó, közepesen kinines, hosszú és inkább édesebb stílusú tonik.

 

Cukortartalom: 7,5g / 100ml

Ár: 550 Ft (Ginshop webshop)

Származás: Angol

 

  1. Double Dutch Skinny Tonic Water – 7,17 pont 

Gyümölcsös (narancs és grapefruit) és ízében édes fűszereket mutató, közepesen kinines tonik.

 

Cukortartalom: 4,6g / 100ml

Ár: 550 Ft (bareszkozok.hu webshop)

Származás: Angol

 

  1. Ørn Craft Indian Tonic – 7,33 pont 

Közepes intenzitású, valamelyest alacsonyabb kinin tartalmú, citrusos és valamelyest édesebb tonik, határozott és hosszantartó buborékokkal.

 

Cukortartalom: 9g / 100ml

Ár: 610 Ft (Ginshop webshop)

Kiszerelés: 0,275 l

Származás: Észtország

 

  1. East Imperial Royal Botanic Tonic – 7,33 pont 

Intenzív és komplex illatú és ízű (bodzával és pink grapefruittal enyhén ízesített), közepes kinintartalmú, hosszú gyümölcsös tonik határozott édességgel. 0,15 l kiszereléshez képest a második legdrágább tonik.

 

Cukortartalom: 8g / 100ml

Ár: 570 Ft (Whiskynet webshop)

Kiszerelés: 0,15 l

Származás: Angol

 

 

  1. Fever Tree Indian Tonic – 7,17 pont 

Közepes intenzitású, kellemes közepes mértékű kinin tartalmú egyensúlyban lévő tonik közepesen hosszú pezsgéssel.  

 

Cukortartalom: 7g / 100ml

Ár: 397 Ft (Tassi webshop)

Származás: Angol

 

  1. Seventeen 1724 Tonic Water – 7 pont 

Közepes intenzitású, közepesnél alacsonyabb kininnel, nagyon hosszantartó szénsavassággal rendelkező citrusos és édes tonik.

 

Cukortartalom: 4,7g / 100ml

Ár: 690 Ft (Whiskynet webshop)

Származás: Chile

 

  1. Three Cents Dry Tonic – 6,5 pont 

Intenzív, magas kinin tartalmú, rendkívül száraz tonik, amelyből egy kicsit hiányzik a tonikból megszokott citrusosság.

 

Cukortartalom: 4,8g / 100ml

Ár: 530 Ft (Ginshop webshop)

Származás: Görög

 

  1. Fentimans Premium Indian Tonic Water – 6,17 pont 

Intenzíven és komplexen citrusos (citrom, lime), közepesnél valamelyest alacsonyabb kinin, ezért inkább fanyar, mint keserű, magas savérzet, erős buborékokkal. A legcitrusosabb tonik a kóstolósorban.

 

Cukortartalom: 4,8g / 100ml

Ár: 390 Ft (Ginshop webshop)

Kiszerelés: 0,125 l

Származás: Angol

    

  1. Schweppes Indian Tonic – 6 pont 

Magas intenzitású, gyümölcsös (citrus, narancs) és édeskés, közepes kinin, gyorsan elillanó, habzó szénsavassággal. Mindazonáltal jó ár-érték arány.

 

Cukortartalom: 8,6g / 100ml

Ár: 279 Ft szupermarket

Kiszerelés: 0,5 l

Származás: Angol

 

  1. Thomas Henry Tonic Water - 5,17 pont 

Közepes intenzitású, citrusos de erősen édes tonik alacsony kininnel, közepes szénsavassággal.

 

Cukortartalom: 9,3g / 100ml

Ár: 499 Ft (iDrinks webshop)

Származás: Német

 

  1. Three Cents Tonic Water – 5 pont 

Intenzív fűszeres illat, alacsony kinin tartalmú, nagyon édes tonik, buborék kielégítő.

 

Cukortartalom: 10,2g / 100ml

Ár: 530 Ft (bareszkozok.hu webshop)

Származás: Görög

 

  1. TonicHill – 4 pont 

Alacsony intenzitású, kissé vizes, közepes kinin tartalmú, édeskésebb tonik, közepesnél enyhébb szénszavasággal.

 

Cukortartalom: 7g / 100ml

Ár: 560 Ft (bareszkozok.hu webshop)

Kiszerelés: 0,33 l

Származás: Magyar

 

  1. Peter Spanton No.1 London Tonic 

Cukormentes tonik. Intenzíven cukorpótló illatú és ízű, közepes kinin tartalmú, viszonylag édes tonik, a citrusosság citrompótló benyomást tesz.

 

Cukortartalom: 0g / 100ml

Ár: 520 Ft (Ginshop webshop)

Származás: Anglia

 

ÖSSZEGZÉS: 

Alapvetően elmondható, hogy a szárazabb tonikok az édes tonikoknál jellemzően magasabb pontszámokat kaptak. Ezzel kapcsolatban megállapítható az is, hogy a szubjektív száraz vagy édes ízhatás kevésbé függ a cukortartalomtól, vélhetően inkább a kinin mennyiségétől (bár annak számszerű mértékét nem kommunikálják a gyártók, így utóbbi inkább feltételezés).

Számos ismert és sikeres tonik márka a vártnál kevésbé előkelő helyen szerepelt, így a Fentimanst és Fever Treet előbbre vártunk volna és kifejezetten meglepő, hogy a német zászlóshajó Thomas Henry a rangsor hátsó ötödébe szorult. A cukormentes Peter Spanton az utolsó helyen végzett, de reméljük, hogy találunk olyan cukormentes tonikot, amely felveszi a versenyt a hagyományos tonikokkal, ellenkező esetben külön kategóriában kell minősítani a cukormentes tonikokat. Szintén kiemelendő, hogy a kóstolósor egyetlen szupermarket termékének, a Schweppesnek egyáltalán nem kell elbújnia a jelentősen drágább versenytársai mögött, ha nem is végzett a mezőny első felében, de igazi alternatívát jelent a kisüveges tonikokhoz képest, ár-érték arányban pedig verhetetlen. 

 

Hamarosan jelentkezünk a második résszel, addig kellemes Gin Tonikozást!

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A tökéletes Quarantini

2020. április 09. 15:58 - Muslicza úr

A koronavírus-járvány veszélye elleni védekezés céljából elrendelt össztársadalmi házi őrizet és a kedvenc bárjaink bezárása gyorsan megszülte saját koktélját, a „quarantinit”.

 

 

quarantini.png

 

 

Az internetes mém annyit is elárul, hogy a quarantini nem más, mint egy hagyományos martini, amelyet a közösségi távolságtartás jegyében saját otthonunkban fogyasztunk el egyedül.

Ennek tükrében egy kicsit körbetekintettünk, hogy mi is a martini koktél története, neve és receptje honnan ered, és hogyan is kell inni a tökéletes martinit (pardon quarantinit)?

A türelmetlen, elméleti tudás iránt nem szomjazó quarantederek cikkünk végén találják azon alapanyagokból készített quarantini receptjeinket, amelyek jellemzően megtalálhatóak a hobbi quarantenderek háztartásában, vagy egyszerűen (adott esetben szupermarketben, borboltban) beszerezhetőek.

 

A MARTINI TÖRTÉNETE: EAST COAST VS. WEST COAST ÉS CSUPA LEGENDA

A martini gyökereinek megtalálásához a XIX. század hatvanas-hetvenes évekeinek Egyesült Államokába kell utaznunk. Az egyik legenda szerint a martini elődje a martinez koktél, amelyet az amerikai mixológia atyjának tekintett Jerry Thomas bartender (más néven a professzor) a San Franciscoban található Occidental Hotel bárjában készített azon vendégek számára, akik az ital elfogyasztását követően az öböl másik partjánál fekvő Martinez városba tartó kompra szálltak.

 occidental.jpg

 

Martinez lakói természetesen nem hagyhatták, hogy a martini ősét ne saját városukból származtassák, így a mai napig emléktábla tesz tanúbizonyságot arról, hogy az italt 1874-ben egy Julio Richelieu nevű bartender készítette elsőként egy roppant szerencsés aranybányász részére. Az emléktábla szerint három-négy ital elfogyasztása után a martinez koktélnév szóvégi „z” betűje (Martinez) az aranybányász „útjában állt”, így ittas nyelvbotlásának köszönhetjük a világ talán leghíresebb italának nevét.

 martini.jpg

 

Persze nem csak az USA keleti partja, hanem a koktélvilág bölcsőjének tekinthető Manhattan is magáénak vindikálja a martini feltalálását. A new yorkiak szerint a koktélt a Times Square sarkán található, még ma is nyitva álló Knickerbocker Szálló egyik bartendere, Martini di Arma di Taggia szolgálta fel a szálló bárja egyik törzsvendégének, John D. Rockefellernek.

 knickerbocker.jpg

A szakirodalomban is ezen idő tájt jelent meg a martinez koktél, elsőként O.H. Byron 1884-es The Modern Bartenders' Guide c. koktélszakkönyvében, amely könyv itt végiglapozható. A martinez koktél a 21. oldalon található.

 

recipe_2.png

 

Öt évvel később, Harry Johnson saját koktélkönyvében a fenti recept alapján készülő italt már martininek nevezte.

A korai martinik a fenti szakirodalom szerint még egyenlő arányban keverték a gint és a vermutot, és a koktélt jellemzően néhány csepp narancslikőrrel vagy keserűvel (bitterrel) ízesítették. A bartenderek idővel elhagyták az ízesítést (és ahogyan látni fogjuk egyre inkább a vermutot is).

 

DE HOGYAN IS ISSZUK A QUARANTINIT?

Bármennyire is egyszerűnek tűnik a martini elkészítése, a kevésbé gyakorlott quarantendereknek néhány alapvető kérdést a készítés előtt tisztázniuk és eldönteniük kell:

  • gin vagy vodka - blogunk olvasói reményeink szerint ebben a kérdésben gyorsan fognak állást foglalni,
  • rázva vagy keverve,
  • mennyire száraz, és
  • milyen díszítés (garnish)?

  

RÁZÁS VS. KEVERÉS

 

bond.png

A rázott és nem kevert martinit James Bond tette világhírűvé, de kevesen tudják, hogy nem is az angol titkosügynök szájából hangzott el először az ikonikus koktélrecept, hanem az 1962-es Dr. No című filmben Bond fogvatartója szolgálta fel azt ily módon filmbeli ellenlábasának. 

Dr. No: Száraz martini, citromhéj, rázva nem keverve.

James Bond: Vodka?

Dr. No: Természetesen.

Ian Fleming könyveiben James Bond még nem fordított ekkora figyelmet kedvenc koktéljának elkészítésére, sőt klasszikus gin martinit fogyasztott. A rázott vodka martini csak a mozivásznon jelent meg, aminek oka minden bizonnyal a vodka 60-as évekbeli térnyerésének tudható be.

Akit érdekel, íme az összes „shaken not stirred” három percben.

Meglepő módon a legtöbb bartender nem ért egyet a titkosügynök italpreferenciájával, ugyanis hagyományosan csak azokat a koktélokat rázzuk, amelyek tojást, vagy tejterméket tartalmaznak. Ezt vélhetően Bond is tudta, pont ezért kellett különös igényének hangot adni.

Joggal kérdezhetjük, hogy egyáltalán kiérezhető-e a különbség, vagy inkább csak divatról beszélünk.

Ennek járt utána a Gizmodo csapata, amikor tudományos eszközökkel hasonlították össze a rázott és a kevert vodka martinit, melynek eredményeként kiderült, hogy meglepő módon nagy a különbség.

Cikkük szerint a rázott martini sokkal hidegebb, viszont jelentősen alacsonyabb az alkoholfoka. A jégkockákról a shakerben való rázás révén apró szilánkok törnek le, amelyek a folyadékban sokkal gyorsabban megolvadnak, mint a nagyobb jégkockák keverés közben. A Gizmodo tudományos vizsgálata szerint a szesz alkoholfoka a rázás következtében felére csökkent.

Nem kizárt, hogy James Bond tudatosan választotta a gyengébb alkoholtartalmú italt, hisz köztudottan a kellemes koktélozást követően nem ritkán életét veszélyeztető megbízatást teljesített.

 

NA ÉS AZ ARÁNY?

A gin és vermut aránya, vagyis a martini szárazságának foka a hűtéséhez képest még összetettebb kérdés, már-már dogmatika.

A korai receptek egyenlő arányt írtak elő, vagyis fele, gin fele vermut, és néhány csepp bitter (pl. Angostura) vagy narancslikőr (Curacao). Az így készült martini viszonylag édes volt, ezt a fajtát ma fifty-fiftynek neveznénk.

Itt sem tudjuk megkerülni James Bondot, ugyanis a Casino Royale c. filmben a pókerasztalnál ülve tűpontos instrukciókat adott a bartendernek.

- Száraz martinit kérek.  

- Igen, uram.

- Várjon. Három egység Gordon’s, egy vodka, fél Kina Lillet. Rázza össze jól, amíg   jéghideg lesz, majd adjon hozzá egy nagy, vékony szelet citromhéjat. Világos?

- Természetesen, uram.

A titkosügynök tehát 8:1 arányban (vagyis viszonylag szárazan) kérte a szeretőjéről, Vesper Lynd-ről elnevezett ginnel és vodkával készülő Vesper Martinit.

De nem Bond az egyetlen híresség, aki egyértelmű filozófiájával rendelkezik a gin és a vermut arányáról.

Franklin D. Roosevelt arról volt híres, hogy utazása közben sem akart lemondani kedvenc italáról, így mindig volt nála egy martinikészítő szett. Az elnök receptje két egység gint, egy egység vermutot, egy löttyintés olívalevet, valamint díszítésnek citromhéjat és egy olajbogyót tartalmazott. FDR a teheráni konferencián Sztálinnak is kevert kedvenc italából, aki annyit jegyzett meg, hogy „egy kicsit hideg a gyomorban, de egyébként nem kellemetlen.”

 roosevelt.jpg

Ernest Hemingway az ún. Montgomery arányt favorizálta, vagyis 15 egység gin és egy egység vermut, mely nevét Bernard Montgomery brit tábornokról kapta, aki ilyen arányú túlerőt maga mögött tudva szeretet csatába vonulni.

 

clark_gable.jpg

A hollywoodi aranykor színészlegendája, Clarke Gable pedig arra kérte a bartendert, hogy a vermut üveget tartsa fejjel lefelé, amíg benedvesedik annak dugója, majd a vermuttal átitatott dugóval finoman kenje be a pohár szélét és ezután töltse fel jéghideg ginnel.

A martini szárazsága nem ismert határokat. Winston Churchill a bontatlan vermutos üveget a szoba másik oldaláról szerette szemlélni, miközben csontszáraz martini koktélját kortyolta, Noël Coward szerint pedig a tökéletes martini jéghideg ginből készítendő, majd a pohár az első korty előtt a vermut őshazájának számító Olaszország felé lendítendő.

 

ÉS HOGYAN IS KÉSZÜL A TÖKÉLETES QUARANTINI?

Az alábbiakban bemutatjuk kedvenc quarantini recepjeinket, olyan alapanyagok felhasználásával, amelyek valamennyi ital-webshopban, sőt akár a jobban felszerelt szupermarketben is megtalálhatóak.

 

The Opera Quarantini

  • 6 cl Opera Gin Budapest
  • 0,5 cl száraz vermut
  • Citromhéj

Mi a 12:1 arányt favorizáljuk. Vermutnak javasoljuk a Noilly Prat Extra Dryt vagy Mancino Secco-t, de használható akár a szupermarketekben is beszerezhető Martini Extra Dry is. A ginpalackot érdemes a mélyhűtőben tárolni.

A jégkockákat egy nagy, vastag falú pohárba (ideálisan keverőpohárba) tesszük, majd a gint és a vermutot ráöntjük. 30 másodpercig egy bárkanállal (vagy bármilyen hosszabb nyelű kiskanállal) keverjük és konyhai szűrőn keresztül egy martinis, azaz V alakú pohárba öntjük. Citromhéjjal díszítjük.

A Gibson Quarantini esetén garnishként koktélhagymát használunk.

A Piszkos Quarantinibe pedig egy löttyintést teszünk az olíva bogyó levélből, hasonlóan Roosevelt receptjéhez.

 

A Bronx Quarantini

  • 4,5 cl Opera Gin Budapest
  • 2 cl vörös vermut
  • 1 cl száraz vermut
  • 3 cl frissen facsart narancslé
  • néhány csepp narancsbitter (opcionális)

A narancslevet ananászlére cserélve pedig a Queen Quarantini-t kapjuk meg.

 

A Reggeli Quarantini

  • 1 kanál narancslekvár (gyümölcshús és héj nélküli)
  • 5 cl Opera Gin Budapest
  • 1,5 cl Triple Sec (Cointreau, Grand Marnier vagy bármilyen egyéb brand)
  • 1,5 cl frissen facsart citromlé

A narancslekvárt a shaker aljában keverjük össze a ginnel, amíg fel nem oldódik. Ezt követően az alapanyagokat a shakerben jéggel rázzuk össze és szűrve töltsük coupe pohárba. Díszítsük narancshéjjal.

 

Az Eszpresszó Quarantini

  • 5 cl Opera Gin Budapest
  • 2 cl kávélikőr (pl. Kahlúa vagy Tia Maria)
  • 1 cl cukor szirup (ízlés szerint)
  • 1 shot erős eszpresszó

Az Eszpresszó Quarantini shakerben készül, erősen rázva, sok jéggel. A rázás felhabosítja az eszpresszót és a likőrt, így réteges ital készül.

 

Mindenkinek kellemes koktélozást kívánunk, és aki kérdezi, hogy a home office időszakban már ebédre is fogyasztható-e egy quarantini, azt megnyugtatjuk, hogy három is!

 

1 komment

FORRÓ GIN ITALOK

2019. december 10. 07:38 - ginkovacs

Közeledik a karácsony, már az első hó is lehullott, és egyre rövidebbek a nappalok. Ez az időszak legtöbbünknek a kandalló tüzének ropogásáról, a karácsonyi sütemények, édességek illatáról, és természetesen a forró italokról szól, legyen az forralt bor, puncs vagy grog.

A Gin Rennaissance szellemében viszont egyre inkább kezdenek elterjedni a forró gin italok, így teljesen jogos a megállapítás, hogy a gin mára már nem csak a nyári koktélok alapanyaga.

A gin rajongóinak nem kell tehát a tél beköszöntével lemondaniuk a kedvenc italaikról.

Alább bemutatunk 8 forró gin receptet, amelyek bizonyíthatják, hogy a gin kiváló alternatíva a megszokott téli italokhoz, fűszerességével remekül illik a karácsonyi ízekhez.

Mellékesen megjegyezzük, hogy a forró gin italok remek gyógyírként is szolgálhatnak a torokfájás és enyhe megfázás ellen is, köszönhetően a ginben előforduló gyógynövényeknek és fűszereknek.

A legtöbb ital tartalmaz citrom vagy lime levet, illetve cukrot (barnacukrot, mézet). Természetesen a lenti mértékek egyedi ízlés szerint finomhangolhatóak.

Az italok nagyrésze otthon is elkészíthető, ám egyik-másikhoz talán nehezebb beszerezni az alapanyagokat. Javasoljuk, hogy útba ejtve a karácsonyi vásárt, térjenek be a Marriott Liz and Chain Opera Gin bárba vagy a Hotsy Totsy bárba, ahol megkóstolhatják a forró gin koktélokat és felfedezhetik maguknak a saját kedvencet.

*** 

Forró Gin Puncs (6 főre)

  

 

A forró gin puncs egy klasszikus angol téli ital, amely már Charles Dickens Karácsonyi ének című regényében is említésre kerül.

A puncs gin és erősített édes fehérbor egyenlő arányú felhasználásával készül. Eredetileg Madeira borral, vagy Cream Sherry-vel találták ki, de mi, egy kis hazai ízt az italba csempészve, tokaji édes szamorodnival próbáltuk ki – az eredmény egy pompás italköltemény.

 Hozzávalók:

  • fél liter Opera Gin
  • fél liter édes fehér erősített bor (pl. Madeira, Cream Sherry vagy Tokaji Édes Szamorodni)
  • 1 evőkanál barna cukor (esetleg méz)
  • 1 citrom leve és héja
  • 1 narancs leve és héja
  • 1 meghámozott és felszeletelt alma és / vagy ananász
  • 3 egész szegfűszeg
  • 3 fahéj rúd
  • 1 csipetnyi őrölt szerecsendió

 Elkészítése:

A hozzávalókat öntse egy közepes méretű fazékba és 30 percig alacsony lángon főzze anélkül, hogy forrjon. Ízlés szerint adjon hozzá további barna cukrot vagy citromlevet. Szervírozás füles csészében vagy nagyobb kancsóban, bögrében történhet és alma- és narancsszeletekkel, narancshéjjal, csillagánizzsal és fahéjrúddal díszíthetjük.

Madeira bor vagy Cream Sherry beszerezhető pl. a Culinarisban.

A Forró Gin Puncs egyik változata a Big Gin Punch, ami az alábbi hozzávalókkal készül:

Hozzávalók:

  • 30 ml Opera Gin
  • 15 ml Graham’s 20 yrs Tawny Port
  • 5 ml Matusalem Gran Reserva
  • Ananász Cordial
  • 15 ml friss narancslé
  • 100 ml víz
  • egész csillagánizs

 Elkészítése:

Minden összetevőt a forrásban lévő vízbe öntünk, majd hagyjuk visszahűlni. Kihűlés után újfent felhevítjük. Csillagánizzsal, dehidratált naranccsal díszítjük.

***

 Gin-ger Bread 

 

 

A „Gin-ger Bread”, hogy neve is utal rá, egy forró gyömbéres gin ital, amely remekül illik gyömbéres mézeskalácshoz és egyéb karácsonyi süteményekhez. Elkészítése roppant egyszerű, nem tart tovább, mint egy hagyományos filteres tea elkészítése.

Hozzávalók:

  • 30 ml Opera Gin
  • 15 g friss gyömbér
  • 20 ml friss limelé
  • 1 kávéskanál barnacukor
  • 1 filter karácsonyi tea (lehet kamillatea is)

 Elkészítése:

A teafiltert 2-3 percig forró vízben áztatjuk, és eközben hozzá adjuk a gint, barnacukrot, a friss reszelt gyömbért, valamint a limelevet.

*** 

Forró Negroni

  

 

A negroni az egyik legismertebb gin alapú koktél. Keletkezésének történetét a legtöbb gin rajongó ismeri: Negroni gróf besétált a firenzei Café Casoni bárba és a Campari és édes vermouth összekeverésével készült Americano-ját egy erősebb italra kívánta cserélni, ezért a megszokott szóda helyett ginnel töltette fel a koktélt.

A negroni kedvelőinek télen sem kell lemondaniuk kedvenc italukról, ugyanis piros bogyós teával egy forró verzió is elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 25 ml Opera Gin
  • 25 ml Campari
  • 25 ml édes Vermouth rosso
  • piros bogyós gyümölcs tea (pl. erdei gyümölcs)
  • szárított narancsszelet

 Elkészítése:

A gint, a Camparit valamint a vermouth-ot keverjük össze, majd a teás bögrét öntsük fel a forró teával. Szárított narancsszelettel vagy narancshéjjal díszítsük.

*** 

Early Bird

  

 

Hozzávalók:

  • 30 ml Opera Gin
  • egy filter Earl Grey tea (vagy egyéb fekete tea)
  • 200 ml forró víz (70-80 fok, vagyis nem forrásban lévő)
  • 20 ml tej
  • ízlés szerint (nagyjából egy kanál) méz
  • csipet fahéj

 Elkészítése:

Előre áztatjuk a tea-filtert forró vízben. A mézet és a tejet összekeverjük egy csipet fahéjjal, majd a ginnel együtt beleöntjük a teába. Fahéj rúddal, egyéb szárított édesfűszerekkel díszítjük.

*** 

Fireplace

 

Hozzávalók:

  • 50 ml Opera Gin
  • 200 g étcsokoládé
  • 100 ml víz (65-70 fok)
  • 1 shot Eszpresszó
  • 1 kávéskanál barna cukor
  • néhány db mályvacukor és kávébab

Elkészítése:

A csokoládét lassan hevítjük tűzön, folyamatos víz adagolás mellett, majd hozzáadjuk a kávét, a gint és a barnacukrot. Néhány darab mályvacukorral és kávébabbal díszítjük.

*** 

Caramel Clove

 

Hozzávalók:

  • 30 ml Opera Gin
  • 2 db tojássárgája
  • 20 ml friss narancslé
  • 2 csipet Szegfűszeg
  • 3 db egész karamell
  • szerecsendió

Elkészítése:

A karamellt felhevítjük, hozzáadunk két tojás sárgáját, amit egyenletesen elegyítünk a karamellel, hozzá adjuk a gint, a narancslevet és a szegfűszeget. Reszelt szerecsendióval díszítjük.

*** 

Gin Toddy Supreme

 

A Gin Toddy a tökéletes forró ital a jeges téli éjszakákra. Elkészítésé roppant egyszerű, ugyanis ez gyakorlatilag egy forró limonádé ginnel. A toddy eredetileg barna (érlelt) párlatból, leginkább whiskyből készült (ahogyan a grog rumból), de gin egy remek alternatíva.

Mi egy kicsit csavartunk a recepten, kiegészítettük fűszerekkel, narancs- és bodza likőrrel.

Hozzávalók:

  • 30 ml Opera Gin
  • fűszerek: rózsaszirom, szárított gyömbér, kandírozott narancs, chili szál, hibiszkusz virág
  • 15 ml Cointreau
  • 10 ml Fiorente bodza likőr
  • 10 ml friss lime lé
  • fél kávéskanál barnacukor

 Elkészítése:

Egyéni ízlés szerint a fűszereket egy filter-tasakba helyezzük, majd forró vízben áztatjuk, hozzáadjuk a gint, két likőrt, lime-ot, cukrot. Szárított naranccsal és perzsa babarózsával díszítjük.

***

 

 

Szólj hozzá!

A német gin (a Monkey-n túl)

2018. szeptember 28. 09:47 - Muslicza úr

 

 

2011-ben a szeszesital-verseny történelmében első alkalommal egy német gin nyerte el az International Wine and Spirit Competition (IWSC) „Gin Worldwide” best in category díját, majd ugyanebben az évben aranyérmet szerzett a World Spirit Awards versenyen is. A Monkey 47 azóta félelmetes magabiztossággal hódította meg a világ bárjait, és mára a majom lassan ugyanannyira összefonódott a ginnel, mint a szarvas a gyomorkeserűvel.

Tovább
Szólj hozzá!

Hogyan készül a gin?

2018. szeptember 15. 13:42 - Muslicza úr

Ízre és illatra talán a gin kategória a leggazdagabb fajta szeszes ital, és ez nem kis mértékében a viszonylag tág jogi definíciójának tudható be. Az előállítási módról a jogi előírás nem szól semmit. Mi több, arra sincs megkötés, hogy a gin a boróka mellett milyen egyéb ízeket és aromákat tartalmazhat.

Tovább
15 komment

A Ginkovácsok Bécsben

2018. július 03. 09:08 - ginkovacs

A Vienna Gin fesztivál

2018. május 4-5-ödike között került megrendezésre az első Vienna Gin Festival. A rendezvénynek a Lehár utcában található Bécsi Képzőművészeti Akadémia Kulisszaraktára, az un. Semperdepot (korábban a K&K Udvari Színház Kulisszaraktára) adott otthon – amely épület egyébiránt maga megérdemel egy látogatást – és amely eseményen természetesen a Ginkovácsok is jelen voltak.

Tovább
Szólj hozzá!

A gin története – utazás a Beefeater gyár múzeumában, avagy a genevertől a London Dry Gin-ig

2018. június 16. 10:29 - ginkovacs

A boróka jótékony hatásairól időszámításunk I. évszázadában Id. Plinius is részletesen beszámol: a hasfájásban szenvedőknek borókás fehérbort javasol, így ha a gint boróka ízű, alkoholtartalmú italnak definiáljuk, akkor tulajdonképpen Plinius Naturalis Historiajában találjuk a gin első írásos megemlítését. De hát hol vagyunk még napjaink gin műalkotásaihoz képest?

Tovább
4 komment
süti beállítások módosítása