Akik a gint kovácsolják

Első nagy tonik kóstoló

2021. március 26. 12:37 - dorottyapiller

Ismét kóstolót szerveztünk az Opera Gin Budapest Főzde és Bárban, de ezúttal nem gineket, hanem tonikokat rangsoroltunk az Első Magyar Gin Manufaktúra Zrt. vendégségében.

Kétrészes kóstolónk során számba vettük a magyar piacon kapható kisüveges, nem ízesített (jellemzően indian vagy dry elnevezésű) tonikokat. 

Mielőtt viszont rátérnénk a kóstolási tapasztalatokra, röviden bemutatjuk a tonik történetét. 

De mi is pontosan a tonik? Nagyon egyszerű, a tonik egy kinin tartalmú szénsavas üdítőital, amely a kinin mellett jellemzően cukrot és citromsavat is tartalmaz. 

A kinint először a dél-amerikai cinchona fa, másnéven kínafa vagy jezsuitakéregfa kérgéből vonták ki a 19. század elején Pierre Joseph Pelletier és Joseph Bienaimé Caventou francia kutatók, de az inka őslakósok a kínafa kérgét ekkor már évszázadokon keresztül használták a láz csillapítására. Innen is ered neve, a kinin kifejezés az inka quina vagy quina-quina szóból származik, mely szó szerint szent fakérget (vagy kérgek kérgét) jelent. Jezusitakéregfa nevét pedig onnan kapta, hogy elsőként jezsuita szerzetesek hoztak be Európába dél-amerikai felfedezési útjaik során.

Szükség is volt rá, mivel ugyan a 19. század elejére Európában a higiéniai viszonyok javulása révén már kipusztult a malária, de a brit gyarmatokon komoly problémát jelentett a lakosság és katonaság számára a szúnyogok által terjesztett kór. Az orvosok a malária megelőzésére és kezelésére az őrölt kínafakérget rendkívül keserű íze miatt jellemzően borban oldva adták a pácienseknek. A 1840. években az indiai brit gyarmatokon évente mintegy 700 tonna őrölt kínafa kérget használtak fel a kór elleni küzdelemre.

Kereskedelmi forgalomba csak a 19. század második felében került, amikor az islingtoni Pitt & Co. italcég egy szénsavas, kinin tartalmú ital „Tonik Waterként” szabadalmaztatott.

A Tonik Watert ekkor már nem a láz elleni orvosságként, hanem digestif italként fogyasztották, és a kinin mellett már tartalmazott cukrot és szénsavat. Utóbbi feltalálásáért többen versenybe szállhatnak: 1767-ban az angol Priestley találta fel annak módszerét, hogy szénsavat vízben felold, majd a manchesteri patikus, Thomas Henry volt az, aki néhány évvel később elsőként szénsavas italokat forgalmazott, akkor még gyógyászati célokból. Ezzel egyidőben a Johann Jakob Schweppes, Priestley munkáit tanulmányozva Genfben megalapította Schweppes céget, és nagyipari mennyiségben kezdett gyártani palackozott szénsavas vizet.

  

Az alapítás éve mellett a Schweppes logója az 1851-es világkiállításon a londoni kristálypalotában felállított, óriási méretű kutat tartalmazza, amely kútból Schweppes szódavíze folyt.

 

 

Egy kicsit várni kellett arra, amíg a gin és tonik egymásra talált, az első tonik koktélok ugyanis gyömbér brandyvel majd rummal készültek.  

 

Mára a tonik egy 1,7 milliárd dolláros piac és a becslések 2027-ig átlagban éves 7%-os növekedéssel számolnak, amely lényegében a gin és vodka tonik egyre növekvő népszerűségének tudható be.

A 2004-ben alapított és a kínafáról elnevezett Fever-Tree mára egy 70 országban aktív üdítőital céggé nőtte ki magát, a 2014-es tőzsdei bevezetése óta megnégyszerezte piaci értékét.

 

A kis történeti háttér után végre térjünk át a lényegre.

Kóstolónk első részében 16 tonikot vettünk górcső alá. Valamennyi tonik Magyarországon beszerezhető és kizárólag nem ízesített, vagyis jellemzően ’indian’ vagy ’dry’ elnevezésű tonikokat kóstoltunk.

 

A kóstolón részt vett:

 

  • Dámosy Bálint, DipWSET, sommelier, ginkovács
  • Varsányi Ferenc, Opera Gin Budapest brand ambassador, Hotsy Totsy tulajdonos, head bartender
  • Mészáros Miháy, Első Magyar Gin Manufaktúra értékesítési igazgató
  • Hernádi Alex, Első Magyar Gin Manufaktúra logisztikai vezető

 

Egyes tonikoknál jeleztük, hogy mely italkereskedőktől érkezett a tonik felajánlás, amit ezúton is köszönünk. Az árak az adott kereskedő webshopjában feltüntetett bruttó kiskereskedelmi árak. Ahol nem jelzetük, ott 0,2 l a kiszerelés.

A kóstolósorban egy magyar tonik található, a Tonichill, kóstolónk második részébe a szintén magyar &Tonics válogatjuk be, ezen kívül valamennyi tonik külföldi.

 

A tonikokat vakon kóstoltuk, és az alábbi szempontok alapján értékeltük: 

  • intenzitás (aroma / íz)
  • kinintartalom
  • édesség / savasság egyensúly
  • komplexitás (egyéb íz és illatjegyek)
  • buborék minősége

 

A tonikokat 1-10-es skálán pontoztuk azzal, hogy a négy kóstoló pontszámai közül az átlagtól legtávolabb esőt nem vettük figyelembe.

Lent a legmagasabb pontszámtól a legalacsonyabb pontszámig mutatjuk be a tonikokat rövid kóstolójegyzettel, cukortartalmukkal, kiskereskedelmi árukkal és származásukkal.

 

  1. / 2. Franklin & Sons Natural Indian Tonic Water – 9 pont 

Intenzív, harmonikus citrusos íz egyensúlyban a kinin keserűségével és szárazságával, amelyet az enyhe édesség megfelelően lekerekít, friss kellemes szénsavassággal, hosszú ízhatással. Minden korty egy élvezet.

 

Cukortartalom: 8,9g / 100ml

Ár: 480 Ft (iDrinks webshop)

Származás: Angol

 

  1. / 2. J.Gasco Dry Bitter Tonic – 9 pont 

Koncentrált, intenzív, tiszta és hosszú kinin íz, rendkívül száraz tonik, határozott üde pezsgéssel, a klasszikus Gin Tonik kedvelői számára a tökéletes tonik választás.

 

Cukortartalom: 8,6g / 100ml

Ár: 460 Ft (Whiskynet webshop)

Származás: Olasz

 

  1. Original Classic Tonic Water– 8,17 pont 

Közepes intenzitású, domináns kinin tartalmú, jó ivású illatos tonik, enyhe édességgel, rendkívül hosszantartó határozott buborékokkal.

 

Cukortartalom: 4,9g / 100ml

Ár: 570 Ft (Ginshop webshop)

Származás: Spanyol

 

  1. Double Dutch Indian Tonic Water – 7,5 pont 

Izgalmasan komplex, intenzíven gyümölcsös (narancs) és édes fűszer jegyeket hordozó, közepesen kinines, hosszú és inkább édesebb stílusú tonik.

 

Cukortartalom: 7,5g / 100ml

Ár: 550 Ft (Ginshop webshop)

Származás: Angol

 

  1. Double Dutch Skinny Tonic Water – 7,17 pont 

Gyümölcsös (narancs és grapefruit) és ízében édes fűszereket mutató, közepesen kinines tonik.

 

Cukortartalom: 4,6g / 100ml

Ár: 550 Ft (bareszkozok.hu webshop)

Származás: Angol

 

  1. Ørn Craft Indian Tonic – 7,33 pont 

Közepes intenzitású, valamelyest alacsonyabb kinin tartalmú, citrusos és valamelyest édesebb tonik, határozott és hosszantartó buborékokkal.

 

Cukortartalom: 9g / 100ml

Ár: 610 Ft (Ginshop webshop)

Kiszerelés: 0,275 l

Származás: Észtország

 

  1. East Imperial Royal Botanic Tonic – 7,33 pont 

Intenzív és komplex illatú és ízű (bodzával és pink grapefruittal enyhén ízesített), közepes kinintartalmú, hosszú gyümölcsös tonik határozott édességgel. 0,15 l kiszereléshez képest a második legdrágább tonik.

 

Cukortartalom: 8g / 100ml

Ár: 570 Ft (Whiskynet webshop)

Kiszerelés: 0,15 l

Származás: Angol

 

 

  1. Fever Tree Indian Tonic – 7,17 pont 

Közepes intenzitású, kellemes közepes mértékű kinin tartalmú egyensúlyban lévő tonik közepesen hosszú pezsgéssel.  

 

Cukortartalom: 7g / 100ml

Ár: 397 Ft (Tassi webshop)

Származás: Angol

 

  1. Seventeen 1724 Tonic Water – 7 pont 

Közepes intenzitású, közepesnél alacsonyabb kininnel, nagyon hosszantartó szénsavassággal rendelkező citrusos és édes tonik.

 

Cukortartalom: 4,7g / 100ml

Ár: 690 Ft (Whiskynet webshop)

Származás: Chile

 

  1. Three Cents Dry Tonic – 6,5 pont 

Intenzív, magas kinin tartalmú, rendkívül száraz tonik, amelyből egy kicsit hiányzik a tonikból megszokott citrusosság.

 

Cukortartalom: 4,8g / 100ml

Ár: 530 Ft (Ginshop webshop)

Származás: Görög

 

  1. Fentimans Premium Indian Tonic Water – 6,17 pont 

Intenzíven és komplexen citrusos (citrom, lime), közepesnél valamelyest alacsonyabb kinin, ezért inkább fanyar, mint keserű, magas savérzet, erős buborékokkal. A legcitrusosabb tonik a kóstolósorban.

 

Cukortartalom: 4,8g / 100ml

Ár: 390 Ft (Ginshop webshop)

Kiszerelés: 0,125 l

Származás: Angol

    

  1. Schweppes Indian Tonic – 6 pont 

Magas intenzitású, gyümölcsös (citrus, narancs) és édeskés, közepes kinin, gyorsan elillanó, habzó szénsavassággal. Mindazonáltal jó ár-érték arány.

 

Cukortartalom: 8,6g / 100ml

Ár: 279 Ft szupermarket

Kiszerelés: 0,5 l

Származás: Angol

 

  1. Thomas Henry Tonic Water - 5,17 pont 

Közepes intenzitású, citrusos de erősen édes tonik alacsony kininnel, közepes szénsavassággal.

 

Cukortartalom: 9,3g / 100ml

Ár: 499 Ft (iDrinks webshop)

Származás: Német

 

  1. Three Cents Tonic Water – 5 pont 

Intenzív fűszeres illat, alacsony kinin tartalmú, nagyon édes tonik, buborék kielégítő.

 

Cukortartalom: 10,2g / 100ml

Ár: 530 Ft (bareszkozok.hu webshop)

Származás: Görög

 

  1. TonicHill – 4 pont 

Alacsony intenzitású, kissé vizes, közepes kinin tartalmú, édeskésebb tonik, közepesnél enyhébb szénszavasággal.

 

Cukortartalom: 7g / 100ml

Ár: 560 Ft (bareszkozok.hu webshop)

Kiszerelés: 0,33 l

Származás: Magyar

 

  1. Peter Spanton No.1 London Tonic 

Cukormentes tonik. Intenzíven cukorpótló illatú és ízű, közepes kinin tartalmú, viszonylag édes tonik, a citrusosság citrompótló benyomást tesz.

 

Cukortartalom: 0g / 100ml

Ár: 520 Ft (Ginshop webshop)

Származás: Anglia

 

ÖSSZEGZÉS: 

Alapvetően elmondható, hogy a szárazabb tonikok az édes tonikoknál jellemzően magasabb pontszámokat kaptak. Ezzel kapcsolatban megállapítható az is, hogy a szubjektív száraz vagy édes ízhatás kevésbé függ a cukortartalomtól, vélhetően inkább a kinin mennyiségétől (bár annak számszerű mértékét nem kommunikálják a gyártók, így utóbbi inkább feltételezés).

Számos ismert és sikeres tonik márka a vártnál kevésbé előkelő helyen szerepelt, így a Fentimanst és Fever Treet előbbre vártunk volna és kifejezetten meglepő, hogy a német zászlóshajó Thomas Henry a rangsor hátsó ötödébe szorult. A cukormentes Peter Spanton az utolsó helyen végzett, de reméljük, hogy találunk olyan cukormentes tonikot, amely felveszi a versenyt a hagyományos tonikokkal, ellenkező esetben külön kategóriában kell minősítani a cukormentes tonikokat. Szintén kiemelendő, hogy a kóstolósor egyetlen szupermarket termékének, a Schweppesnek egyáltalán nem kell elbújnia a jelentősen drágább versenytársai mögött, ha nem is végzett a mezőny első felében, de igazi alternatívát jelent a kisüveges tonikokhoz képest, ár-érték arányban pedig verhetetlen. 

 

Hamarosan jelentkezünk a második résszel, addig kellemes Gin Tonikozást!

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ginkovacsok.blog.hu/api/trackback/id/tr8216480150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása