Akik a gint kovácsolják

A tökéletes Quarantini

2020. április 09. 15:58 - Muslicza úr

A koronavírus-járvány veszélye elleni védekezés céljából elrendelt össztársadalmi házi őrizet és a kedvenc bárjaink bezárása gyorsan megszülte saját koktélját, a „quarantinit”.

 

 

quarantini.png

 

 

Az internetes mém annyit is elárul, hogy a quarantini nem más, mint egy hagyományos martini, amelyet a közösségi távolságtartás jegyében saját otthonunkban fogyasztunk el egyedül.

Ennek tükrében egy kicsit körbetekintettünk, hogy mi is a martini koktél története, neve és receptje honnan ered, és hogyan is kell inni a tökéletes martinit (pardon quarantinit)?

A türelmetlen, elméleti tudás iránt nem szomjazó quarantederek cikkünk végén találják azon alapanyagokból készített quarantini receptjeinket, amelyek jellemzően megtalálhatóak a hobbi quarantenderek háztartásában, vagy egyszerűen (adott esetben szupermarketben, borboltban) beszerezhetőek.

 

A MARTINI TÖRTÉNETE: EAST COAST VS. WEST COAST ÉS CSUPA LEGENDA

A martini gyökereinek megtalálásához a XIX. század hatvanas-hetvenes évekeinek Egyesült Államokába kell utaznunk. Az egyik legenda szerint a martini elődje a martinez koktél, amelyet az amerikai mixológia atyjának tekintett Jerry Thomas bartender (más néven a professzor) a San Franciscoban található Occidental Hotel bárjában készített azon vendégek számára, akik az ital elfogyasztását követően az öböl másik partjánál fekvő Martinez városba tartó kompra szálltak.

 occidental.jpg

 

Martinez lakói természetesen nem hagyhatták, hogy a martini ősét ne saját városukból származtassák, így a mai napig emléktábla tesz tanúbizonyságot arról, hogy az italt 1874-ben egy Julio Richelieu nevű bartender készítette elsőként egy roppant szerencsés aranybányász részére. Az emléktábla szerint három-négy ital elfogyasztása után a martinez koktélnév szóvégi „z” betűje (Martinez) az aranybányász „útjában állt”, így ittas nyelvbotlásának köszönhetjük a világ talán leghíresebb italának nevét.

 martini.jpg

 

Persze nem csak az USA keleti partja, hanem a koktélvilág bölcsőjének tekinthető Manhattan is magáénak vindikálja a martini feltalálását. A new yorkiak szerint a koktélt a Times Square sarkán található, még ma is nyitva álló Knickerbocker Szálló egyik bartendere, Martini di Arma di Taggia szolgálta fel a szálló bárja egyik törzsvendégének, John D. Rockefellernek.

 knickerbocker.jpg

A szakirodalomban is ezen idő tájt jelent meg a martinez koktél, elsőként O.H. Byron 1884-es The Modern Bartenders' Guide c. koktélszakkönyvében, amely könyv itt végiglapozható. A martinez koktél a 21. oldalon található.

 

recipe_2.png

 

Öt évvel később, Harry Johnson saját koktélkönyvében a fenti recept alapján készülő italt már martininek nevezte.

A korai martinik a fenti szakirodalom szerint még egyenlő arányban keverték a gint és a vermutot, és a koktélt jellemzően néhány csepp narancslikőrrel vagy keserűvel (bitterrel) ízesítették. A bartenderek idővel elhagyták az ízesítést (és ahogyan látni fogjuk egyre inkább a vermutot is).

 

DE HOGYAN IS ISSZUK A QUARANTINIT?

Bármennyire is egyszerűnek tűnik a martini elkészítése, a kevésbé gyakorlott quarantendereknek néhány alapvető kérdést a készítés előtt tisztázniuk és eldönteniük kell:

  • gin vagy vodka - blogunk olvasói reményeink szerint ebben a kérdésben gyorsan fognak állást foglalni,
  • rázva vagy keverve,
  • mennyire száraz, és
  • milyen díszítés (garnish)?

  

RÁZÁS VS. KEVERÉS

 

bond.png

A rázott és nem kevert martinit James Bond tette világhírűvé, de kevesen tudják, hogy nem is az angol titkosügynök szájából hangzott el először az ikonikus koktélrecept, hanem az 1962-es Dr. No című filmben Bond fogvatartója szolgálta fel azt ily módon filmbeli ellenlábasának. 

Dr. No: Száraz martini, citromhéj, rázva nem keverve.

James Bond: Vodka?

Dr. No: Természetesen.

Ian Fleming könyveiben James Bond még nem fordított ekkora figyelmet kedvenc koktéljának elkészítésére, sőt klasszikus gin martinit fogyasztott. A rázott vodka martini csak a mozivásznon jelent meg, aminek oka minden bizonnyal a vodka 60-as évekbeli térnyerésének tudható be.

Akit érdekel, íme az összes „shaken not stirred” három percben.

Meglepő módon a legtöbb bartender nem ért egyet a titkosügynök italpreferenciájával, ugyanis hagyományosan csak azokat a koktélokat rázzuk, amelyek tojást, vagy tejterméket tartalmaznak. Ezt vélhetően Bond is tudta, pont ezért kellett különös igényének hangot adni.

Joggal kérdezhetjük, hogy egyáltalán kiérezhető-e a különbség, vagy inkább csak divatról beszélünk.

Ennek járt utána a Gizmodo csapata, amikor tudományos eszközökkel hasonlították össze a rázott és a kevert vodka martinit, melynek eredményeként kiderült, hogy meglepő módon nagy a különbség.

Cikkük szerint a rázott martini sokkal hidegebb, viszont jelentősen alacsonyabb az alkoholfoka. A jégkockákról a shakerben való rázás révén apró szilánkok törnek le, amelyek a folyadékban sokkal gyorsabban megolvadnak, mint a nagyobb jégkockák keverés közben. A Gizmodo tudományos vizsgálata szerint a szesz alkoholfoka a rázás következtében felére csökkent.

Nem kizárt, hogy James Bond tudatosan választotta a gyengébb alkoholtartalmú italt, hisz köztudottan a kellemes koktélozást követően nem ritkán életét veszélyeztető megbízatást teljesített.

 

NA ÉS AZ ARÁNY?

A gin és vermut aránya, vagyis a martini szárazságának foka a hűtéséhez képest még összetettebb kérdés, már-már dogmatika.

A korai receptek egyenlő arányt írtak elő, vagyis fele, gin fele vermut, és néhány csepp bitter (pl. Angostura) vagy narancslikőr (Curacao). Az így készült martini viszonylag édes volt, ezt a fajtát ma fifty-fiftynek neveznénk.

Itt sem tudjuk megkerülni James Bondot, ugyanis a Casino Royale c. filmben a pókerasztalnál ülve tűpontos instrukciókat adott a bartendernek.

- Száraz martinit kérek.  

- Igen, uram.

- Várjon. Három egység Gordon’s, egy vodka, fél Kina Lillet. Rázza össze jól, amíg   jéghideg lesz, majd adjon hozzá egy nagy, vékony szelet citromhéjat. Világos?

- Természetesen, uram.

A titkosügynök tehát 8:1 arányban (vagyis viszonylag szárazan) kérte a szeretőjéről, Vesper Lynd-ről elnevezett ginnel és vodkával készülő Vesper Martinit.

De nem Bond az egyetlen híresség, aki egyértelmű filozófiájával rendelkezik a gin és a vermut arányáról.

Franklin D. Roosevelt arról volt híres, hogy utazása közben sem akart lemondani kedvenc italáról, így mindig volt nála egy martinikészítő szett. Az elnök receptje két egység gint, egy egység vermutot, egy löttyintés olívalevet, valamint díszítésnek citromhéjat és egy olajbogyót tartalmazott. FDR a teheráni konferencián Sztálinnak is kevert kedvenc italából, aki annyit jegyzett meg, hogy „egy kicsit hideg a gyomorban, de egyébként nem kellemetlen.”

 roosevelt.jpg

Ernest Hemingway az ún. Montgomery arányt favorizálta, vagyis 15 egység gin és egy egység vermut, mely nevét Bernard Montgomery brit tábornokról kapta, aki ilyen arányú túlerőt maga mögött tudva szeretet csatába vonulni.

 

clark_gable.jpg

A hollywoodi aranykor színészlegendája, Clarke Gable pedig arra kérte a bartendert, hogy a vermut üveget tartsa fejjel lefelé, amíg benedvesedik annak dugója, majd a vermuttal átitatott dugóval finoman kenje be a pohár szélét és ezután töltse fel jéghideg ginnel.

A martini szárazsága nem ismert határokat. Winston Churchill a bontatlan vermutos üveget a szoba másik oldaláról szerette szemlélni, miközben csontszáraz martini koktélját kortyolta, Noël Coward szerint pedig a tökéletes martini jéghideg ginből készítendő, majd a pohár az első korty előtt a vermut őshazájának számító Olaszország felé lendítendő.

 

ÉS HOGYAN IS KÉSZÜL A TÖKÉLETES QUARANTINI?

Az alábbiakban bemutatjuk kedvenc quarantini recepjeinket, olyan alapanyagok felhasználásával, amelyek valamennyi ital-webshopban, sőt akár a jobban felszerelt szupermarketben is megtalálhatóak.

 

The Opera Quarantini

  • 6 cl Opera Gin Budapest
  • 0,5 cl száraz vermut
  • Citromhéj

Mi a 12:1 arányt favorizáljuk. Vermutnak javasoljuk a Noilly Prat Extra Dryt vagy Mancino Secco-t, de használható akár a szupermarketekben is beszerezhető Martini Extra Dry is. A ginpalackot érdemes a mélyhűtőben tárolni.

A jégkockákat egy nagy, vastag falú pohárba (ideálisan keverőpohárba) tesszük, majd a gint és a vermutot ráöntjük. 30 másodpercig egy bárkanállal (vagy bármilyen hosszabb nyelű kiskanállal) keverjük és konyhai szűrőn keresztül egy martinis, azaz V alakú pohárba öntjük. Citromhéjjal díszítjük.

A Gibson Quarantini esetén garnishként koktélhagymát használunk.

A Piszkos Quarantinibe pedig egy löttyintést teszünk az olíva bogyó levélből, hasonlóan Roosevelt receptjéhez.

 

A Bronx Quarantini

  • 4,5 cl Opera Gin Budapest
  • 2 cl vörös vermut
  • 1 cl száraz vermut
  • 3 cl frissen facsart narancslé
  • néhány csepp narancsbitter (opcionális)

A narancslevet ananászlére cserélve pedig a Queen Quarantini-t kapjuk meg.

 

A Reggeli Quarantini

  • 1 kanál narancslekvár (gyümölcshús és héj nélküli)
  • 5 cl Opera Gin Budapest
  • 1,5 cl Triple Sec (Cointreau, Grand Marnier vagy bármilyen egyéb brand)
  • 1,5 cl frissen facsart citromlé

A narancslekvárt a shaker aljában keverjük össze a ginnel, amíg fel nem oldódik. Ezt követően az alapanyagokat a shakerben jéggel rázzuk össze és szűrve töltsük coupe pohárba. Díszítsük narancshéjjal.

 

Az Eszpresszó Quarantini

  • 5 cl Opera Gin Budapest
  • 2 cl kávélikőr (pl. Kahlúa vagy Tia Maria)
  • 1 cl cukor szirup (ízlés szerint)
  • 1 shot erős eszpresszó

Az Eszpresszó Quarantini shakerben készül, erősen rázva, sok jéggel. A rázás felhabosítja az eszpresszót és a likőrt, így réteges ital készül.

 

Mindenkinek kellemes koktélozást kívánunk, és aki kérdezi, hogy a home office időszakban már ebédre is fogyasztható-e egy quarantini, azt megnyugtatjuk, hogy három is!

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ginkovacsok.blog.hu/api/trackback/id/tr415600866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelly és a szexi dög 2020.04.10. 15:38:09

Most már csakazértis Lillet vermut!
süti beállítások módosítása